(Foto: )
Aderarea la Uniunea Europeana va da lovitura de gratie intreprinderilor mici si mijlocii. Aproape 120.000 de bihoreni risca sa ramana pe drumuri. 23.000 de firme ale micilor comercianti din Bihor risca de anul viitor sa devina amintire.
UE impune calitate, competitivitate si productivitate la standarde inalte, insa inaplicabile pe actuala infrastructura socio-economica din Romania. Dupa aderare, micii comercianti care nu vor indeplini conditiile impuse de UE vor disparea. Firmele bihorene nu dispun de conditiile celor din statele europene pentru a concura ca de la egal la egal.
Peste 60% dintre intreprinderile mici si mijlocii cu capital romanesc din Romania vor fi desfiintate dupa 1 ianuarie 2007, data la care se spera aderarea la Uniunea Europeana. Asa suna o previziune sumbra emisa, in urma cu o saptamana, de oficialii Bancii Nationale a Romaniei.
In Bihor, situatia este mult mai grava, incidenta firmelor care intra in categoria intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) fiind ridicata. Dintre cele 25.000 de IMM-uri inscrise in evidentele Camerei de Comert si Industrie Bihor, aproape 75% risca sa fie interzise dupa aderare.
Asta pentru ca conditiile de calitate si productivitate oferite de comerciantii si prestatorii de servicii bihoreni nu se ridica la standardele impuse de UE pentru piata de desfacere a statelor membre.
Previziunile analistilor in evaluarea schimbarilor din sistemul economic romanesc, atat la nivel macro, cat si micro-economic, sunt mai mult decat alarmante. In ceea ce priveste Bihorul, situatia este sumbra. Cifrele exprima amploarea dezastrului.
Numarul total al salariatilor care lucreaza la cele 25.000 de firme inregistrate la Camera de Comert ca si IMM-uri este cu ceva peste 159.000 de oameni. @N