(Foto: )
3 miliarde de lei alocati de Guvern pentru restaurarea Cimitirului Vesel din Sapanta, in loc sa ajunga in Maramures, au poposit in ograda Comisiei Monumentelor Istorice, care a inceput sa-i programeze pentru… tocare.
3 miliarde de lei din fondurile guvernamentale au fost deturnati de la scopul alocarii. Banii urmau sa fie folositi pentru conservarea unui obiectiv inestimabil, creat in urma cu 75 de ani: Cimitirul Vesel de la Sapanta. Deturnarea si bucuria sistata Sapanta, Cimitirul Vesel - obiectiv unic cu o valoare inestimabila.
Peste 800 de cruci cu epitafuri pictate pe lemn de stejar, sculptat dupa metoda brevetata in 1931 de Stan Ioan Patras asteapta de mai bine de 14 ani conservarea si restaurarea.
Lupta custodelui Cimitirului, preotul Grigore Lutai, pare a fi luat sfarsit, Guvernul majorand bugetul Ministerului Culturii cu 3 miliarde lei vechi cu specificatia ca „suplimentul" financiar sa fie utilizat pentru restaurarea celebrului monument istoric din Maramures. Bucuria a fost de scurta durata, planurile sapantenilor ducandu-se de rapa.
Inclus pe lista monumnetelor istorice, Cimitirul Vesel din Sapanta este in subordinea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (CNMI), asa ca banii alocati de Guvern si-au continuat traseul sinuos de la Ministerul Culturii catre organismul condus de venerabilul academician Marius Porumb, si ale carui hotarari se decid prin votul tuturor membrilor.
Zilele trecute s-a auzit ca, mirosind ca e rost de bani, CNMI a hotarat preluarea sumei, intocmirea unui alt proiect (in valoare de 500 de milioane lei, adica o sesime din suma alocata restaurarii!), urmand ca apoi sa decida ei cine se va ocupa de actiunea pentru care au fost de fapt alocati banii! Si totusi, proiectul exista! Mentionam ca Cimit