(Foto: )
In perioada "de trista amintire", statul roman a trecut in patrimoniul propriu mai multe zeci de mii de case, proprietarii fiind evacuati si mutati in celebrele "cutii de chibrituri" construite peste noapte in mai toate orasele Romaniei.
Odata cu democratizarea Romaniei, statul a emis o serie de acte normative care stipuleaza conditiile de recuperare a imobilelor nationalizate in perioada comunista. Unele imobile au fost retrocedate, altele, din diverse motive, nu au putut intra in posesia vechilor proprietari.
Fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu au putut intra in posesia imobilelor, prin temeiul legii, vor fi despagubiti prin bani de la bugetul de stat. Totusi, finantistii romani si-au dat seama ca, dupa ce se vor plati sumele datorate de catre stat fostilor proprietari, bugetul de stat va fi aproape gol.
Astfel a luat fiinta Fondul Proprietatea, societate de investitii ce are ca scop despagubirea fostilor proprietari care nu au putut intra in posesia caselor.
Statul castiga mereu
Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005.
Fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala. Fondul Proprietatea a fost infiintat in temeiul Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si in baza Hotararii Guvernului nr. 1481/2005 privind infiintarea Societatii Comerciale „Fondul Proprietatea" SA. Fondul Proprietatea a fost creat pentru a "usura" bugetul de stat de plata mai multor miliarde de euro victimelor regi