Adrian Stan, vicepreşedintele ADS şi şeful Oficiului Naţional de Rentă Viageră, spune că modificările care se vor face vor viza o mai bună realizare a comasării exploataţiilor agricole şi Adrian Stan, vicepreşedintele ADS şi şeful Oficiului Naţional de Rentă Viageră, spune că modificările care se vor face vor viza o mai bună realizare a comasării exploataţiilor agricole şi ar putea viza stabilirea unor ţinte diferite de comasare a terenurilor pentru zone diferite ale ţării. "Scopul este crearea unor exploataţii agricole profitabile, puternice din punct de vedere economic, ferme familiale care pot fi de la 100-150 ha până la exploataţii de sute şi chiar mii de ha, în Bărăgan, de exemplu", explică Adrian Stan.
Peste 1.500 de dosare, validate
Până acum, programul a primit peste 3.000 de cereri, din care Oficiul Naţional de Rentă Viageră a validat 1.500 de dosare, care vizează o suprafaţă vândută sau arendată de 6.300 ha. Majoritatea suprafeţelor au fost date în arendă, numai circa 1.000 ha fiind vândute. Suma datorată pentru 2005 - pentru 800 de beneficiari - este de 150.000 RON. Conform legii, renta se primeşte începând cu anul următor celui în care a fost realizată vânzarea sau arendarea. Dacă pentru 2005 banii sunt acordaţi din bugetul pe 2006 al Ministerului Agriculturii, care are alocate 56 milioane RON, pentru anii următori nu s-a luat încă o decizie.
La o săptămână după ce Executivul anunţa că finanţarea rentei viagere trece de la Ministerul Agriculturii la consiliile locale - odată cu impozitul pe terenurile din extravilan -, la reacţia ministrului administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, s-a revenit la prima variantă. Cel puţin pentru acest an.
Cadastrul descurajează ţăranii
Pe lângă problemele legate de proprietatea asupra terenurilor - titlurile de proprietate şi reglementarea moştenirilor -, ţăranii sunt d