Doar "cei mai buni" vor fi acceptati in sistemul monedei unice europene, asa-numita "zona euro", au decis ministrii europeni de Finante reuniti la sfarsitul saptamanii trecute la Viena, prilej cu care au examinat cereri in acest sens formulate de unele dintre cele mai recente state membre ale Uniunii. Este vorba de Slovenia si Lituania. Dar singura tara considerata fara probleme, felicitata pentru "rezultatele ei economice ireprosabile", este considerata Slovenia, cu mari sanse de a fi admisa la 1 ianuarie 2007.
Ea indeplineste criteriile obligatorii stabilite prin Tratatul de la Maastricht: deficit si datorii sub plafoanele impuse de UE, inflatie minima si rate de schimb si ale dobanzilor stabile.
"Economia slovena, sublinia la reuniunea de la Viena Karl-Heinz Grasser, ministrul austriac de Finante, este pe o cale foarte buna, iar criteriile necesare pentru a se alatura Uniunii monetare sunt deja indeplinite".
Lituaniei i se tranteste usa in nas
O vie disputa a prilejuit cererea insistenta a Lituaniei de a fi primita in Uniunea monetara europeana. Desi ea are performante apreciabile, reprosul capital ce-i este adus este rata inflatiei, prea mare fata de obiectivul impus de 0,1 la suta. Cei mai vehementi oponenti sunt "vechii" membri ai Uniunii. "Nu va fi facuta nici o exceptie, a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului. In opinia noastra, criteriile de aderare trebuie interpretate intr-o maniera stricta, asa cum am procedat intotdeauna la formarea si apoi la extinderea zonei", a subliniat el, in conferinta de presa de la finele reuniunii, insistand asupra obligativitatii avizului Comisiei Europene si al Bancii Centrale Europene.
Asupra cererilor formulate de cele doua state urmeaza sa se pronunte Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, iar rapoartele finale ale acestora vor fi publicate la 16 mai.