Bancile au aplicat o politica de „toleranta zero" fata de restantierii la plata creditelor. Mii de cazuri au fost insa raportate Biroului de Credite „din greseala" sau cu sume mici, de 5.000-10.000 lei vechi.
Situatiile acestor persoane (numarul restantierilor cu debite mici este de circa 5.000) pot fi remediate de catre banci - la cererea debitorilor - si de catre Biroul de Credite - la cererea bancilor.
Membrii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) sustin ca remedierea situatiilor necesita eforturi suplimentare din partea bancilor si a clientilor, insa chiar si cei cu restante minore, imposibil de remediat, vor putea primi credite in viitor. Chiar si unii bancheri au intarzieri la plata unor credite, insa asta nu inseamna ca nu pot primi noi imprumuturi.
Politica de raportare catre Biroul de Credite a fost una de „toleranta zero" pana in prezent din partea bancilor, sustine Radu Ghetea, presedinte ARB.
Desi „paratii" sunt mentinuti in baza de date a Biroului de Credit (institutie de monitorizare a restantierilor persoane fizice) timp de cinci ani, bancile nu sunt obligate sa nu dea imprumuturi persoanelor in cauza, iar statistica BC ramane una pur consultativa.
Avand in vedere goana bancilor dupa clienti, am putea asista chiar la creditarea celor cu restante nesemnificative mai mari de 30 de zile.
Intarzierile reale nu sunt tolerate
Chiar si cu intarzieri, clientii tot vor primi credite, mai ales daca numarul celor „fara pata" va fi epuizat, sustine presedintele ARB, Radu Ghetea. „Ramane la latitudinea oricarei banci daca un client este rau-platnic de la 10 RON sau de la zero. Bancile n-au ajuns inca la un punct de vedere uniform, insa situatiile pot fi rezolvate de catre client cu banca", precizeaza Ghetea.
„Problema este una reala. Au existat persoane care au platit rata, insa nu