Este sau nu posibila, la ora actuala, privatizarea unor spitale publice din Romania? Ce avantaje si dezavantaje ar avea pacientii, cadrele medicale, furnizorii de produse medicale si medicamente in cazul in care s-ar face un asemenea pas?
Eugen Nicolaescu, in momentul preluarii conducerii Ministerului Sanatatii, vorbea si despre o posibila privatizare a unor spitale publice, fara a intra, insa, in detalii. De atunci, acesta nu a mai venit cu nici o noutate in acest sens.
Ideea ministrului Nicolaescu a fost luata, insa, in discutie, la sfarsitul saptamanii trecute, de catre liderii Federatiei Sanitas. Cadrele medicale solicita ''blocarea privatizarii unitatilor spitalicesti publice sau, daca acest lucru nu este posibil, cer ca privatizarea sa fie facuta in conditii avantajoase si pentru ele. In primul rand, este vorba despre garantarea locurilor de munca''.
Directorul Spitalului ''Caritas'', Bogdan Jansen, este de parere ca ''trebuie privatizate o serie de spitale publice din Romania, pentru a fi competitivi in Uniunea Europeana''. In opinia sa, 50 la suta din unitatile spitalicesti ar trebui sa fie private si 50 la suta publice: ''Dar sub nici o forma actualele spitale de urgenta si municipale nu trebuie privatizate''.
Primul pas
''Deocamdata, in Romania, privatizarea spitalelor publice s-ar putea face doar pe bucatele, avand in vedere ca nu avem o casa privata de asigurari de sanatate si ca sistemul asigurarilor private de sanatate nu este pus la punct'', ne-a declarat Jansen.
In acelasi timp, el afirma ca, si in cazul privatizarii unor spitale publice, acolo trebuie sa aiba acces si asiguratii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), chiar daca nu au si asigurare privata: ''Un asigurat la CNAS trebuie sa fie tratat intr-un spital privatizat. Dar un asemenea asigurat nu poate fi cazat in conditii hoteliere