(Foto: )
Un fost recidivist a dat o spargere chiar in locuinta unei foste procuroare. Mircea Cristian, de 23 de ani, a fost trimis in judecata pentru distrugere si tentativa de furt calificat. Pe 7 martie, s-a urcat pe acoperisul unui bloc si a intrat pe balcon in apartamentul fostei procuroare, care a fost chemata acasa de vecinii ce auzisera zgomote suspecte.
Mircea Cristian a fugit, dar a fost prins de fiul fostului magistrat. Aceasta a reclamat faptul ca i-au disparut bijuterii in valoare de 200 de milioane de lei. Mircea Cristian a mai fost condamnat la 2 ani de inchisoare in 2003 si fusese liberat conditionat in luna mai a anului trecut.
Acesta este doar unul dintre sutele de cazuri de recidivisti care dau "lovituri" la doar cateva luni dupa liberare.Din 990 de inculpati trimisi in judecata anul trecut de procurorii Parchetului de pe langa Judecatorie, 137 erau recidivisti, iar 210 aveau antecedente penale.
Adica au beneficiat de clementa Comisiei de Liberari Conditionate din Penitenciar si de cea a judecatorilor, care au decis, in cele din urma, punerea lor in libertate.
In aceste conditii, ne putem pune pe buna dreptate intrebarea: cati astfel de potentiali hoti sau talhari bantuie printre noi din cauza bunavointei celor care decid in pripa cine si cat mai sta dupa gratii si cine merita sa revina printre oamenii normali?
Reeducare pentru un infractor mai bun
Potrivit unui studiu al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania - Comitetul Helsinki (APADOR- CH), in conceptia aproape generala, locul infractorilor este "dupa gratii". Populatia percepe mai mult latura punitiva si mai putin - sau deloc - latura educativa.
De regula, in penitenciar, persoanele cu inclinatii infractionale se