"Puneti mana pe carte!''. Acesta este mesajul transmis elevilor claselor a XII-a de catre Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE), dupa aflarea rezultatelor la simularea probei de Limba si literatura romana. Mai putin de jumatate dintre participantii la simularea acestei probe de la Bacalaureat au obtinut note de promovabilitate. ''La nivel national, promovabilitatea a fost de aproximativ 40 la suta, desi subiectele au fost de dificultate medie. Probabil, participantii nu au dat importanta simularii probei, ci s-au prezentat doar pentru a vedea ce-i asteapta la examenul propriu-zis de Bacalaureat. Pe de alta parte, noi ii sfatuim sa citeasca toate operele prevazute pentru examenul din vara. Au existat participanti care la subiectul «Scrie un eseu, de 2-4 pagini, in care sa prezinti evolutia relatiilor dintre doua personaje implicate in conflictul dramatic, dintr-o drama studiata» nu au scris nimic. Aceasta inseamna ca nici macar nu stiu ce drame au studiat'', ne-a declarat directorul SNEE, Adrian Stoica. In acelasi timp, acesta ii sfatuieste pe elevii claselor a XII-a sa citeasca operele, nu doar comentariile si prezentarile pe care le gasesc pe Internet.
In Bucuresti, promovabilitatea la simularea probei de Limba si literatura romana a fost de 33,98 la suta. Cu alte cuvinte, dintre cei 15.614 elevi participanti doar 5.306 au promovat. Dintre tinerii bucuresteni prezenti la simularea acestei probe, 445 au obtinut note cuprinse intre 9 si 10, 846 - intre 8,00 si 8,99, 1.073 - intre 7 si 7,99, 1.152 - intre 6,00 si 6,99 si 1.790 - intre 5,00 si 5,99.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti recomanda directorilor de licee si profesorilor de la clase sa ia legatura, in masura in care este posibil, cu parintii elevilor claselor a XII-a pentru a le prezenta rezultatele de la simularea examenului de Bacalaurat. In acest an, cur