Aradul si Timisoara au sansa unei dezvoltari comune care le-ar putea aduce mari beneficii in context regional
Aradul si Timisoara s-au dezvoltat diferit pentru ca au avut o traiectorie istorica diferita si pentru ca au fost tratate in mod diferit de Capitala. Acestea sunt doua dintre concluziile dezbaterii organizate vineri de Evenimentul Zilei - Editia de Vest si municipalitatea aradeana.
Dincolo de observatiile facute cu aceasta ocazie de specialisti din diverse domenii, pe care le puteti citi pe larg in suplimentul gratuit difuzat astazi impreuna cu ziarul, ramane de vazut care sunt sansele dezvoltarii comune a celor doua orase.
Reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Vest, care au centralizat proiectele europene din regiune si care cunosc modul de gandire a liderilor din administratie, cred ca aradenii s-au miscat mai bine decat timisorenii in anumite domenii.
"Din punctul de vedere al mediului de afaceri si al avantajelor pentru investitori, Axa Timisoara-Arad este coloana vertebrala a regiunii, iar colaborarea nu se poate face punctual, ci intr-un concept regional de dezvoltare. Cele doua orase trebuie sa fie motorul regiunii.
Acum sapte-opt ani, Aradul era departe de ceea ce insemna o perspectiva economica. In prezent, din punct de vedere al investitiilor, a castigat batalia pe plan economic si poate dicuta cu Timisoara de la egal la egal", apreciaza Sorin Maxim, directorul Agentiei de Dezoltare Vest.
Parc industrial mai avantajos
Analistii economici si chiar presedintele Consiliului Judetean Tmis au remarcat capacitatea redusa in ultima perioada a Timisoarei de a mai atrage investitori. Constantin Ostaficiuc a vorbit chiar de o concurenta a Aradulului si Clujului in defavoarea orasului de pe Bega.
El a pus aceasta migratie si pe seama fortei de munca insuficiente care mai este disponibila in Timisoara. Ultimele date stati