Foto: Ev. Zilei
Ovidiu Nahoi: Grupul Ringier are o experienta indelungata in Romania, de la inceputul anilor '90, cand prezenta capitalului strain era inca timida. Cum ati luat decizia de a veni aici?
Michael Ringier: In primul rand, am investit in fosta Cehoslovacie - asta se intampla in 1990 - si am inceput sa avem profit dupa numai cateva luni, asa ca ne-am gandit sa cautam si alte tari in care sa vedem daca putem investi. In aceasta munca de cautare ne-am indragostit de Romania, astfel ca decizia a avut si un fundament emotional.
Tuturor ne-au placut tara, oamenii, precum si faptul ca toata lumea spunea ca suntem nebuni sa facem afaceri in Romania.
Ovidiu Nahoi: Ati cunoscut personalitati din Romania stabilite in Elvetia sau in Occident si care sa va fi vorbit despre aceasta tara inainte de a va decide sa investiti?
Michael Ringier: Am avut doar o experienta trista, pentru ca obisnuiam sa joc tenis cu Dimitrie Sturdza si pierdeam mereu. Dimitrie Sturdza a fost singura persoana apropiata pe care o cunosteam pe atunci din Romania, dar el nu vorbea niciodata despre Romania. Asa ca tot ce stiam era din vizitele pe care le-am facut si nu de la cunoscutii mei din Occident.
Ovidiu Nahoi: Totusi, v-ati gandit, la sfarsitul anilor '90, sa va retrageti de aici, atunci cand situatia grupului in Romania devenise dificila?
Michael Ringier: Deloc! Singura tara in care ne-am gandit sa vindem si sa plecam a fost Ungaria - acolo ne-am aflat intr-o situatie foarte dificila. Cu toate acestea, acum suntem cel mai important grup editorial de acolo. In ceea ce priveste Romania, nu am discutat niciodata despre incetarea activitatii de aici.
Dar am avut momente destul de dificile, de exemplu, cred ca pe la sfarsitul anilor '90, cand a fost ales un nou guvern care a anuntat implementarea multor reforme. Atunci ne