dar şi dezvoltarea acestuia.Statistica din noile state membre arată că, după integrare, numărul companiilor nou-apărute a fost superior celor falimentate. România are, în acest moment, 14 dar şi dezvoltarea acestuia.
Statistica din noile state membre arată că, după integrare, numărul companiilor nou-apărute a fost superior celor falimentate. România are, în acest moment, 14 IMM-uri la mia de locuitori, mai puţin de o treime decât în Uniunea Europeană, unde sunt 52 de mici afaceri la mia de locuitori. Giorgio Ficcarelli, şeful Departamentului de coordonare a asistenţei pre-aderare, fonduri structurale şi piaţă internă din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene, spune că "în condiţiile în care România are cea mai redusă rată de naştere a noilor companii, e nevoie de mult mai mulţi antreprenori care să-şi deschidă propria afacere". El consideră că realitatea e îngrijorătoare, iar soluţiile-cheie pentru ca micile întreprinderi să reziste în condiţiile competiţiei acerbe de pe piaţa europeană ţin de accesul la informaţii, la servicii şi finanţare.
Asocierea cu capitalul străin, o posibilă soluţie
Statistica Ministerului Integrării arată că, până acum, numai 2,24% dintre IMM-uri au accesat fonduri europene sau fonduri guvernamentale nerambursabile, deşi integrarea europeană va aduce 30 miliarde de euro de cheltuit prin intemediul fondurilor structurale şi de coeziune până în 2013. În condiţiile în care regulile pentru accesarea fondurilor de aderare sunt mai puţin dure decât în cazul celor de preaderare, dificultăţile de accesare vor fi şi mai mari.
O soluţie de supravieţuire poate fi asocierea cu capitalul străin. O companie europeană aduce nu numai capital, dar şi know-how-ul necesar atât accesării fondurilor europene, dar şi dezvoltării pe piaţa unică. Autorităţile române vor lansa în septembrie-octombrie o campanie foarte incisivă şi conc