Sectorul serviciilor financiare si de asigurari din Uniunea Europeana va ramane mult in urma celui din SUA, daca statele membre vor continua sa adopte masuri protectioniste, arata un studiu realizat de City of London Corporation, citat de Reuters. Acest domeniu reprezinta peste 50% din comertul mondial cu asemenea tip de servicii, dar procentajul este in scadere, pe fondul cresterii ponderii detinute de economiile emergente, in special cele din China si India, releva studiul raportului. Statele Unite detin 39% din serviciile interbancare la nivel mondial, iar UE 28%, in conditiile in care, la incepul anilor '90, procentajele erau egale. "Industria de profil din UE este lider mondial. Acest studiu arata ca autoritatile europene pot sa mentina pozitia detinuta si sa faciliteze cresterea economica", a declarat Michael Snyder de la City of London Corporation.
Comisia Europeana a declansat o ampla dezbatere referitoare la protectionismul din sectorul bancar, fiind lansate actiuni in Justitie impotriva Poloniei si Italiei.
Reglementarile nefavorabile ar putea diminua cu o treime cresterea din sectorul financiar european pana in 2020, mai arata studiul amintit. Bancile si societatile de brokeraj sunt nemultumite de costurile pe care le implica respectarea reglementarilor europene.
Concluzia studiului este ca tendintele actuale se vor mentine, daca autoritatile europene nu incurajeaza dezvoltarea mai rapida a sectorului financiar. La reuniunea de la Viena a ministrilor de Finante ai statelor UE, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, oficialii europeni au declarat ca liberalizarea, reducerea numarului de reglementari si privatizarea reprezinta singura cale de urmat in contextul globalizarii.
Sectorul serviciilor financiare si de asigurari din Uniunea Europeana va ramane mult in urma celui din SUA, daca statele membre vor continua sa adopte mas