Probele existente in dosarul "Rompetrol" arata ca Dinu Patriciu a pus la punct operatiunea de manipulare a pietei de capital si a oferit informatii confidentiale unor apropiati ai sai. Aceasta este concluzia judecatorului care, pe 27 martie, a decis sa nu emita un mandat de arestare preventiva pe numele omului de afaceri.
In cuprinsul motivarii deciziei sale, magistratul "desfiinteaza" cea mai mare parte a acuzatiilor, insusindu-si in totalitate punctele de vedere ale aparatorilor lui Patriciu. Prima acuzatie eliminata se refera la "mult-vehiculata creanta Libia", despre care judecatorul afirma ca apartine de drept societatii Rompetrol.
Potrivit unor surse judiciare, la dosar se gasesc insa acte oficiale care arata ca, prin aceasta "afacere", bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu 75 de milioane de dolari.
Situatia se repeta si in cazul acuzatiilor referitoare la privatizarea societatii Vega. In acest caz, judecatorul pare a nu tine cont de actele de control ale Ministerului Finantelor, dar ia in considerare un punct de vedere al APAPS, exprimat in presa.
Chiar si in aceste conditii, magistratul a retinut totusi ca acuzatiile de manipulare a Bursei si spalare de bani sunt intemeiate.
"Exista indicii temeinice in raport de vanzarea actiunilor la un pret vadit inferior valorii lor, manipularea pietei si spalare de bani, deoarece succesiunea cronologica a faptelor petrecute la deschiderea primei sedinte de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu actiuni RRC (Compania Rompetrol Rafinare - n.r.) denota savarsirea unor astfel de fapte, iar coincidenta afisarii
ordinelor de vanzare si cumparare cu privire la volumul pachetelor de actiuni, pretul identic al acestora, concomitenta introducerii ordinelor in piata si, respectiv, intermedierea acestor operatiuni prin mijlocirea acelorasi socie