SC Somes Dej(Foto: )
Un fost sef de serviciu din cadrul Administratiei Finantelor Publice din Dej (judetul Cluj) acuza relatiile neprincipiale dezvoltate intre cea mai mare unitate economica din oras, combinatul de hartie si celuloza "Somes", si institutia de stat care ar fi trebuit sa verifice societatea. Ca urmare a acestui concubinaj, compania ar fi beneficiat de o serie de avantaje fiscale.
Marin Tecuta a fost sef de serviciu in cadrul Administratiei Finantelor Publice. El si-a dat, insa, demisia la inceputul acestui an, ca urmare a unui conflict in care a fost implicat impreuna cu directoarea adjuncta a institutiei, Lidia Giurgiu. Barbatul a acuzat rambursarile de TVA de care ar fi beneficiat imperiul firmelor "Mogul", condus de sotul directoarei de la Finante, Mircea Giurgiu.
Acum, Marin Tecuta vine cu noi dezvaluiri. In centrul lor se afla nasul sotilor Giurgiu, fostul director al Administratiei Finantelor Publice Dej, Valeriu Campean. Fostul angajat sustine ca Valeriu Campean si adjunctul sau, Stefan Mihut, ar fi facut parte din Consiliul de Administratie al combinatului "Somes", detinut in prezent de Stefan Vuza.
Exista, insa, numeroase semne de intrebare legate de relatiile institutionale dintre Administratia Finantelor si societatea condusa pe atunci de fostul consilier judetean PD, trecut la PSD, Gheorghe Benea, iar proprietarii pachetului majoritar de actiuni au fost firme canadiene si austriece.
In perioada 1996-2001, "Somes" Dej, in a carui conducere erau sefii Finantelor, a beneficiat de amanari de la plata TVA pentru importuri de utilaje si echipamente industriale. Aceste sume ar fi trebuit sa fie platite in vama, dar Ministerul Finantelor a emis o serie de certificate prin care aproba amanarea platii unor taxe in valoare totala de 7 miliarde lei vechi. @