Integrarea in Uniunea Europeana a fost un pas mare pentru tarile din Europa Centrala. Dupa ce au realizat acest salt si s-au instalat comod in noua pozitie, noii membri par sa fi incetinit insa ritmul reformelor si sa fi trecut cu vederea situatia economica in care se afla. In aceste conditii, un nou pericol ameninta stabilitatea economica a Europei Centrale, si anume deficitul. Acesta, alaturi de ceilalti indicatori economici fundamentali, incepe sa fie luat in calcul tot mai mult de catre investitorii straini care se orienteaza spre aceasta regiune.
In cursul saptamanii trecute, forintul ungar si zlotul polonez au cunoscut o depreciere serioasa. Principala cauza a acestui fapt ar fi, potrivit analistilor europeni, cresterea ratei dobanzii (sau perspectivele de crestere) pentru principalele monede mondiale: dolarul, yenul japonez si euro. O alta cauza invocata de analisti ar fi si incertitudinea politica din aceste tari.
Joi, zlotul a depasit pragul psihologic de 4 PLN pentru un euro, in timp ce forintul a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, la aproximativ 270 HUF pentru un euro.
Singurele care au fost evitate de turbulente au fost Slovacia si Republica Ceha. Daca alegerile legislative, prevazute sa se desfasoare pentru ambele tari in luna iunie, vor conduce insa la instabilitate politica exista toate sansele ca turbulentele de pe piata monetara sa se extinda si aici.
Situatie critica in Ungaria
Cea mai critica situatie se inregistreaza in Ungaria, unde expertii financiari nu exclud aparitia unei crize monetare, legate de fluctuatia ratei de schimb, in urmatoarele saptamani.
''Daca forintul va depasi pragul de 275 HUF pentru un euro, el ar putea deveni tinta unor atacuri speculative'', a declarat Gyorgy Barcza, economist-sef la ING Bank din Budapesta.
In ciuda avertizarilor lansate de cat