De un an si jumatate toata lumea ii roaga pe guvernanti sa nu se mai bata, iar guvernantii roaga pe toata lumea sa fie lasati sa-si faca "treaba" Din cand in cand, intre doua scandaluri, cei care trebuie, teoretic, sa conduca Romania se opresc pentru o clipa, privesc fix in camerele de luat vederi si spun aceeasi fraza: "Tot ce vrem e sa fim lasati sa ne facem treaba!". Dupa care scandalul continua in asa fel incat iti vine uneori sa crezi ca galceava insasi e "treaba" invocata patetic de asemenea politicieni. Dar ritualul la care ma refer nu se rezuma numai la politica. De curand, presedintele unui club de fotbal care trece prin zile mai grele declara, extenuat de comploturile nedefinite carora trebuie sa le faca fata: "Noi nu vrem decat sa fim lasati sa ne facem treaba!". Intre doua rechizitorii rau intocmite, asta declara si parchetul. Intre doi inculpati fugiti peste granita, asta spune si politia. Intre doua bulevarde cu gropi, asta spune si Primaria Capitalei. In poarta casei parintesti, Monica Macovei insasi anunta deunazi patetic: "Urmeaza sa ne continuam treaba!".
Apolitic, Dex-ul da o definitie cutremuratoare expresiei cu pricina: "A-si face treaba = a-si face interesele sau munca cuvenita". Lasand deoparte cacofonia strecurata in chiar textul dictionarului, iata-ne in fata unei dileme cu adevarat istorice: politicienii care cer mila ca sa-si poata face "treaba" se refera la munca sau la interese? Aici Dex-ul nu mai e de nici un ajutor, aici nu biruim decat folosind anticorpul specific, recomandat atunci cand vine vorba de politica de Bucuresti: bunul-simt.
"Treaba" pe care o analizam este acea activitate care nu poate fi verificata, pentru ca nimeni nu spune despre ce este vorba. Avem de-a face cu un mister special construit si intretinut de preoti imbracati in oranj. Nu poate fi vorba nici de case, nici de scoli, nici de inflatie, nici de