In ciuda faptului ca anul acesta preturile materialelor de constructii vor cunoaste o majorare de pana la 10 procente, piata materialelor va fi una dintre cele mai dinamice din economia autohtona. Potrivit unui studiu CB Richard Ellis, 2006 va fi anul constructiilor in Romania, ceea ce explica evolutia ascendenta a pietei materialelor de constructii. Aceasta din urma "este normal sa creasca, pentru ca urmeaza in mod firesc trendul constructiilor", ne-a spus Dan Cristescu, vicepresedinte al Casei Sociale a Constructiilor.
Se pare ca cererea ridicata la materialele pentru constructii mai este cauzata de ceva. "Anul trecut a fost un an foarte ghinionist din punct de vedere meteorologic. Au fost inundatii, surpari de teren si nu s-a putut construi. Pe de alta parte, anul acesta sunt puse la punct o multime de programe pentru locuinte fata de 2005", ne-a declarat Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.
Evolutia pietei materialelor de constructii va lua amploare cu atat mai mult cu cat cea a constructiilor va creste cu "cel putin 10%, dar trebuie sa tinem cont ca n-am socotit decat constructiile inaltate din fonduri interne, nu si pe cele din fonduri structurale", in opinia reprezentantului Casei Sociale.
Potrivit studiului, au inregistrat cresteri de preturi de circa 19 la suta materialele pentru instalatii (tevi, fitinguri, coturi, robineti, racorduri, obiecte sanitare etc.).
De asemenea, pretul unei caramizi a crescut de la 7.100 de lei pe bucata, in septembrie 2004, la 8.500 de lei, in septembrie 2005. Si cheresteaua, un material foarte folosit in constructii, a inregistrat cresteri semnificative. In toamna lui 2004, un metru cub de cherestea costa 3,5 milioane lei, iar in 2005, aceeasi cantitate putea fi achizitionata cu 4,2 milioane.
In fine, pretul unui alt material utilizat foarte des, cartonul bitum