Mihai Ionac, directorul spitalului(Foto: )
Faptul ca cea mai mare unitate medicala din vestul tarii, Spitalului Clinic nr.1 Judetean din Timisoara, se zbate intr-o criza financiara fara precedent, nu este tocmai o noutate. Anul 2006 a fost inceput de institutie cu o suma de aproape 160 de miliarde lei vechi datorii, cea mai mare parte fiind pentru medicamente, 120 de miliarde.
In cele trei luni din acest an, conducerea a tinut cumva situatia sub control, dar s-a intrat din nou in datorii pentru plata salariilor, adica alti 30 de miliarde lei.
Cu un buget lunar de 40 de miliarde lei, cei peste 2.350 de angajati si rezidenti nu primesc insa, al 13-lea salariu, alte sporuri salariale, nu se pot plati utilitatile, nici materialele sanitare, fara a mai fi vorba despre achitarea datoriilor din anii trecuti. Numai plata utilitatilor scoate din "sacul" gol al institutiei un milion de euro anual.
Bani mai putini pentru o clinica regionala
Directorul spitalului, Mihai Ionac, a afirmat ca in absenta semnarii contractului de furnizare de servicii medicale pe acest an intre institutie si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis, pune clinica in imposibilitatea de a asigura asistenta medicala. Probleme apar si din cauza tratamentelor pe care medicii din judet trebuie sa le faca pacientilor din alte zone.
Lunar, de la spitalele din Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Mehedinti sunt trimisi la spitalul timisorean 400-500 de pacienti, pentru care este cheltuita o suma de 4-5 miliarde lei. Asta, in conditiile in care unitatea medicala primeste un procent mai mic decat alte spitale mici si foarte mici din tara la fiecare caz rezolvat.
"CJAS a propus suma de 1.297 RON/pacient dupa negocierile cu Ministerul Sanatatii. La spitalul din Val