"Moldova n-a fost a mea si nu e a voastra, ci a urmasilor, urmasilor vostri!". Sa fie urmasii cu pricina copiii chinezoaicelor pe care niste italieni vor sa le-aduca in Bacau? Planul e simplu: firma, care face haine pentru export, le plateste pe romance cu sapte milioane pe luna.
Factura la gaze si curent, plus salariile fac ca afacerea sa nu mai renteze. Oamenii, fie se muta in Ucraina, fie gasesc personal multumit cu bani putini.
Nu e un secret ca italienilor le place in Romania, tara de ginta latina, unde se pot tocmi in limba lor cu "il commissario" si nu-i usuca o seara in oras cu niste "ragazze". Asa ca s-au gandit sa ia mana de lucru din China: salariile scad astfel la jumatate.
Cazarea chinezoaicelor se face intr-o hala dezafectata a fabricii, iar mancarea, la cazan, nu le "inghite" acestora toata chenzina. Le ramane destul sa-si sustina familia ramasa acasa.
Poate suta de dolari cu care se aleg ele nu-i mare lucru in Shanghai, dar milioane de chinezi traiesc cu 10-15 dolari pe luna si nu au permis de munca in orasele de pe coasta estica a Chinei.
si atunci, de ce sa le dea viza Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din Bacau, judet in care 5.000 de romance sunt in somaj? In primul rand, fiindca doar 2 (doua) bacauance s-au inscris pe lista celor care accepta sa lucreze in confectii, iar italienii au nevoie de o mie de oameni.
Odata refuzate permisele pentru chinezoaice, italienii ar putea inchide fabrica, devenita nerentabila. Chiar daca o suta de mii de dolari ar pleca, lunar, in China, raman in Bacau taxele, impozitele, CAS-ul. Patronii italieni cheltuiesc bani in Romania, tirurile care pleaca din Bacau, cu haine, au soferi romani la volan.
Industria confectiilor a trait din lohn peste un deceniu, adica atat cat salariile s-au invartit in jurul a o suta de dolari. Sistemul a m