Angajatorii braşoveni caută tineri cu studii superioare, cooperanţi, deschişi pentru munca în echipă şi disponibili pentru program prelungit. În mod surprinzător, experienţa în muncă nu contează aproape deloc pentru cei ce recrutează personal. Cel puţin aşa reiese din studiul realizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov în colaborare cu Asociaţia „Pas Alternativ”, cu ocazia Bursei de locuri de muncă pentru absolvenţi, organizată anul trecut. Cei 75 de angajatori şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au completat la acea dată chestionarele AJOFM, „studiul” reluându-se şi cu ocazia celor două burse din acest an. Singurele rezultate prelucrate şi interpretate au vizat chestionarele de anul trecut, eşantionul pe care s-a realizat cercetarea fiind unul reprezentativ.
Aspectul fizic
plăcut şi deţinerea unui carnet de
conducere – alte două „secrete ale succesului”
Printre criteriile de selecţie pe care angajatorii le au în vizor, conduce detaşat cooperarea şi lucrul în echipă, urmate de disponibilitatea pentru program prelungit şi capacitatea de comunicare. Aspectul fizic plăcut şi deţinerea unui carnet de conducere se numără la rândul lor printre „calităţile” pe care un posibil angajat trebuie să le posede. 49% din angajatorii prezenţi la bursa absolvenţilor din 2005 susţin că se caută cei fără experienţă dar calificaţi, în timp ce 45% solicită experienţă minimă. În ceea ce priveşte calificarea, 49,3% dintre reprezentanţii firmelor au plasat pe primul loc absolvirea învă-ţământului superior de specialitate şi 33 % absolvirea unui curs de calificare.
Studiu contrazis de cei care-şi caută un loc de muncă
De cealaltă parte a baricadei, absolvenţii participanţi la bursă susţin că tocmai lipsa de experienţă e cea care le-a zădărnicit încercarea de a-şi găsi un loc de muncă. 84% din