Aceasta saptamana a inceput sub auspiciile unor noi recorduri pe piata petroliera si pe cea a metalelor. Pretul titeiului Brent din Marea Nordului a depasit pe piata londoneza maximul din vara trecuta, de 68,89 de dolari barilul, atingand acum valoarea de 69,70 de dolari, in timp ce sortimentul Light nu s-a situat departe de recordul din septembrie cu cei 69,23 de dolari afisati. Din cauza tensiunilor geo-politice, care au determinat aceste variatii pe piata petroliera, s-au inregistrat recorduri si pe piata metalelor. Aurul a fost cotat la 600 de dolari uncia, in vreme ce cuprul a depasit 6.000 de dolari tona.
Tensiunile geo-politice din Asia si Africa si temerile legate de o posibila criza a carburantilor in aceasta vara in Statele Unite au alimentat la inceputul acestei saptamani ingrijorarile de pe piata petrolului si cea a metalelor, conducand la noi recorduri de preturi.
Astfel, in cursul sedintei de luni, pretul titeiului Brent la IntercontinentalExchange (ICE) a ajuns la un maxim istoric de 68,93 de dolari pentru a incheia sedinta la 68,75 de dolari barilul, in crestere cu 1,46 dolari. In cursul sedintei de marti trendul ascendent a fost reluat, Brent-ul atingand 69,70 de dolari barilul, iar sortimentul Light, 69,23 dolari. "Piata a reintrat in fierbere si ar putea sa ajunga la 70 de dolari barilul", a estimat Alexandre Kervinio, analist la Société Générale.
Motivul - instabilitatea politica si piata americana
Potrivit expertilor, petrolul este sustinut la aceste cote de doi factori esentiali: tensiunile geo-politice, care ameninta cu o posibila intrerupere a aprovizionarii din Iran, Irak si Nigeria, respectiv temerile fata de o posibila criza de carburanti in Statele Unite in cursul acestei veri.
Cel mai sensibil caz ramane cel al relatiilor dintre Teheran si Washington. Articolele aparute in presa americana in cur