Scriitorii, actorii, artistii plastici, muzicienii au inceput "sa faca ordine". Unii erau dati afara, altii erau invitati sa intre. Nici una dintre bresle nu a fost insa atat de zeloasa ca aceea a jurnalistilor, care a intentat procese fostilor membri. Artistii s-au afiliat apoi la diverse structuri controlate de PCR.Clarificari si zazanii "artistice"
Scriitorii, actorii, artistii plastici, muzicienii au inceput "sa faca ordine". Unii erau dati afara, altii erau invitati sa intre. Nici una dintre bresle nu a fost insa atat de zeloasa ca aceea a jurnalistilor, care a intentat procese fostilor membri. Artistii s-au afiliat apoi la diverse structuri controlate de PCR.
In noile conditii create dupa 23 august, si Societatea Scriitorilor Romani (SSR) trebuia sa raspunda cerintelor vremii.
SCRIITORII. Astfel, ziarele au anuntat convocarea unei Adunari Generale Extraordinare pentru data de 17 septembrie. Reuniunea se facea la initiativa unui grup de 30 de scriitori, deoarece, motivau ei, comitetul de conducere al Societatii fusese descompletat prin fuga in strainatate a precedentului presedinte, scriitorul N.T. Herescu. In ziua anuntata nu se intampla insa nimic. In lipsa majoritatii membrilor, adunarea este declarata nestatutara si este reprogramata peste o saptamana. La presedintia forului scriitoricesc erau anuntate doua candidaturi - Mihail Sadoveanu si Victor Eftimiu. In urma unor lupte de culise, Mihail Sadoveanu s-a retras din cursa. Cum nici un alt contracandidat nu s-a mai anuntat, Victor Eftimiu a fost ales cu 70 de voturi din cele 72 exprimate.
UNII IESEAU. Intuind dincotro bate vantul, peste numai trei zile, conducerea SSR (din care mai faceau parte N.D. Cocea - vicepresedinte, Hortensia Papadat Bengescu, Cezar Petrescu, Zaharia Stancu, Mihai Beniuc, Radu Boureanu, Lucia Demetrius) a anuntat ca Societatea adera la platforma Frontului