a costurilor, în general, atât în ceea ce priveşte dobânzile, cât şi în reducerea celorlalte costuri aferente activităţii bancare. Se încearcă o raţionalizare cât se poate a a costurilor, în general, atât în ceea ce priveşte dobânzile, cât şi în reducerea celorlalte costuri aferente activităţii bancare. Se încearcă o raţionalizare cât se poate a activităţii bancare şi a birocraţiei din bănci", spune Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicată, consideră că această tendinţă se manifestă destul de târziu. "Băncile au trăit foarte mult din titluri de stat şi diferenţe foarte mari dintre dobânzile active şi cele pasive. Pe măsură ce aceste surse de profit s-au diminuat, e normal - deşi târziu - să intervină asupra costurilor operaţionale", explică analistul GEA. În condiţiile în care alte costuri fixe se majorează - de exemplu utilităţile -, singurele costuri care pot fi reduse rămân cele de spaţii şi de personal.
Din centru în afara oraşului, la chirii mai ieftine
Emilian Bituleanu, vicepreşedinte Libra Bank, spune că terenul reducerii costurilor operaţionale la bănci e locul unde se va manifesta competiţia după stabilirea cotelor de piaţă. "Unele bănci au început deja să deplaseze parte din personal - comunicarea telefonică - în spaţii mai ieftine, fac externalizări sau mută centrele de operaţiuni din centru în zone cu chirii mici", ne-a declarat oficialul Libra Bank. Preşedintele ARB, care este şi vicepreşedinte Alpha Bank, precizează că fiecare bancă are propriile preocupări de reducere a costurilor, corelate cu strategiile de dezvoltare: "Noi, la Alpha Bank, avem o preocupare majoră în reducerea costurilor, prin centralizarea activităţilor sau prin externalizarea unor activităţi care nu sunt specific bancare. Există însă şi elemente de reducere a costurilor la niv