BARUL CASEI Despre regulile de aur ale "mariajului" vin - preparat culinar am mai vorbit: vin rosu cu carne de vita si de porc, vin alb cu carne de pui si peste. Pregatim masa de Florii, deci trebuie sa alegem vinul perfect pentru cele cateva preparate din peste pe care ne dorim sa le asezam solemn in farfuriile oaspetilor. Despre ce vin cu ce fel de peste se intelege cel mai bine, va voi vorbi in cele ce urmeaza. Totusi, nu uitati un lucru! Prea putine sunt asortarile perfecte, ceea ce lasa loc creativitatii dumneavoastra.
LA GRATAR
Pestele la gratar - pastrav, stiuca, salau - se potriveste cel mai bine cu un vin sec cu o bogata aroma florala, de exemplu Feteasca Regala sau Sauvignon Blanc. Aceleasi vinuri se asorteaza perfect si cu preparate din ingrediente mai sofisticate. De exemplu, salate pe baza de midii, stridii sau caracatita.
SARAMURA
Saramura de crap - acest preparat traditional romanesc, savuros si aromat cere un vin "de-al nostru". De exemplu, o Francusa. Crapul, fiind un peste destul de gras, poate cadea greu daca nu i se gaseste "perechea potrivita". Acest vin, insa, neutralizeaza perfect grasimea, lasand sa se simta doar personalitatea preparatului.
AFUMAT
Pestele afumat, in special somonul, este foarte aromat si gras in acelasi timp. De aceea, mare parte din vinurile albe isi pierd personalitatea alaturi de el. Astfel, este unul dintre putinii pesti care s-ar potrivi cu un vin rosu, precum Pinot Noir. Dar si un Traminer Roz, Chardonnay sau Sauvignon Blanc se potrivesc foarte bine.
SALATE
Aperitivele pregatite din peste sau fructe de mare se pot asorta cu vinuri aromate, care sa deschida pofta de mancare. Acestea pot fi un Chardonnay sau un Riesling Italian. Iar daca va doriti sa aveti pe masa de sarbatoare un vin vechi romanesc, optati pentru o Zghihara de Husi sau pentru o Cramposie.
LA CUPTOR @N