Uniunea Stangii condusa de Romano Prodi a repurtat victoria in ambele Camere ale Parlamentului italian, ceea ce-i permite sa formeze viitorul guvern, au anuntat ieri la pranz posturile italiene de televiziune.
Rezultatele oficiale complete nu erau cunoscute, dar Franco Danieli, responsabil desemnat de Prodi pentru evidenta voturilor exprimate de italienii din strainatate, dadeau ca sigur avansul coalitiei de centru-stanga. Piero Fassino, secretarul general al democratilor de stanga (DS, principalul partid de opozitie), si-a exprimat totusi preocuparea legata de situatia delicata ce s-a creat ca urmare a marjei foarte mici de voturi cu care a invins Romano Prodi.
Majoritatea comentatorilor au relevat faptul ca s-a produs, practic, o scindare aproape matematica a societatii italiene.
"Nu se poate vorbi, totusi, de o victorie", afirma corespondentul Reuters, atragand atentia ca "rezultatele stranse ale scrutinului pun in evidenta profundele divizari", situatie ce alimenteaza temerile ca in urmatoarele luni am putea asista la instabilitate politica.
Nu este exclusa nici o eventuala revenire la urne, mai ales ca echipa lui Berlusconi a cerut o noua numaratoare a voturilor.
Incertitudinea politica ar putea devasta economia
Rezultatele alegerilor ridica o serie de probleme pentru economie, comenteaza analisti citati de Reuters. Exista riscul de a trece printr-o perioada de incertitudini ce ar putea culmina cu noi alegeri, o coalitie ca in Germania sau un guvern alcatuit din tehnocrati, opina Luigi Speranza, economist la BNP Paribas. In ultimii cinci ani, Italia a consemnat o crestere economica de 0,6%, sub nivelul mediu din zona euro.
Anul trecut, datoria publica a Italiei, a treia mare economie din UE, a urcat la 106,4% din PIB, iar deficitul bugetar la 4,1% din PIB, cel mai ridicat nivel din 1996 pana in prezent