A aparut un nou numar al revistei trimestriale electronice Pro-Scris, primul pe 2006. Revista, editata de Catalin Ionescu si Györfi-Deák György, poate fi citita la adresa http://proscris.port5.com.
Sumarul bogat, ca intotdeauna, ma face sa ma gindesc la avantajele publicatiilor electronice; printre acestea, numarul de materiale nelimitat, ca si dimensiunile lor.
Ca de obicei, textele sint grupate in mai multe sectiuni.
Una este cea dedicata implinirii a zece ani de la disparitia Jurnalului SF (169 de aparitii intre decembrie 1992 si iunie 1996), sectiune de la care ma asteptam sa fie mult mai consistenta.
Se vede treaba ca apelul editorilor la cei care ar fi putut contribui cu articole, amintiri, analize n-a avut mare ecou in rindul protagonistilor acelei perioade (si recunosc ca nici eu n-am reusit sa raspund, desi am avut intentia; dar intentiile nu tin loc de texte). Un interviu cu Adrian Banuta, fostul redactor-sef al Jurnalului SF, incearca sa reaminteasca celor de-atunci, sa aduca la cunostinta celor de azi istoria cresterii si descresterii „primului saptaminal SF din lume“ (si, intr-un alt articol, Dan Popescu se intreaba „dar oare existasera incercari?“ – nu stiu daca au fost in restul lumii, pot spune doar ca in România a mai existat suplimentul Quasar QI, la Iasi, cu citeva luni inaintea aparitiei JSF, iar dupa, au mai fost alte citeva suplimente: Supernova, Alternativ SF – tot la Iasi, ultimul avind si zece numere independente de ziarul 24 ore in care a aparut, apoi, pina in prezent, Literatura si artele imaginarului, la Braila). Dincolo de intrebarile scormonitoare ale lui Catalin Ionescu („Ai considerat vreodata ca prietenia ta cu autorii promovati in JSF ar putea sa fie o piedica in calea obiectivitatii?“ „Ai refuzat texte si daca da, cam cite?“), raminem cu un sentiment de tristete care emana din raspunsurile lui Banuta