Intr-o discutie care a avut loc in redactia unei publicatii economice, in preajma alegerilor din 2004, redactorul-sef punea o intrebare-cheie: care formatiune politica dintre cele aflate in cursa ar face cel mai bine mediului de afaceri?
Era o perioada in care oamenii de afaceri se plangeau ca nu mai pot tine sirul schimbarilor legislative si in care coruptia ajunsese sufocanta. Intr-o vreme in care incepusera sa circule sms-urile cu emigrarea in Congo, intrebarea acelui redactor-sef parea una prea pretentioasa. Insa foarte importanta.
Raspunsul dat acum confirma alegerea facuta de romani in urma cu un an si jumatate: 2005 a fost cel mai bun an pentru mediul de afaceri din Romania. Iar prognozele pentru 2006 sunt mai spectaculoase: potrivit "Ziarului Financiar", firmele vor avea un profit net de 16,2 miliarde de euro si vor plati impozite de trei miliarde.
Mai mult, anul trecut a fost extrem de bun si pentru buzunarele oamenilor de rand, care au obtinut venituri de doua ori mai mari decat in 2004.
Acestea sunt cifrele seci. Cum s-a ajuns la ele? Principala cauza a recordului istoric din 2005 este introducerea cotei unice de 16%. Criticata de multi, prima masura luata de guvernul Tariceanu (aplicarea cotei unice) a fost unul dintre cele mai bune lucruri care i s-au intamplat Romaniei in 2005.
Daca reformele din Justitie, de pilda, au contat pentru parcursul integrarii europene (si au atacat coruptia), reforma prin cota a contat acolo unde se afla motorul masinariei. Cerandu-li-se un impozit mai mic, multe companii au ales chiar sa-l plateasca. Au iesit astfel la suprafata sume importante (mai mari decat anul precedent, in care impozitul fusese de 25%). Teoria cresterii colectarilor prin marirea bazei de impozitare a functionat.
Surplusul de bani al firmelor s-a dus, in buna masura, la investitii ca