Desi, in cadrul conferintei de presa organizate la sfarsitul lunii ianuarie, Daniel Morar, seful DNA, anunta ca "luna viitoare se vor intocmi cateva rechizitorii" pe numele unor demnitari, pana in prezent singurii trimisi in judecata au fost deputatul Ion Dumitru si directorul adjunct al Finantelor Mures - Sorin Daniel Lazar. Bilantul activitatii DNA pe ultimele sase luni este urmatorul: trei trimiteri in judecata pentru judecatorii Maria Huza, Andreea Ciuca si Bicu Vasile, si inceperea urmaririi penale fata de sapte parlamentari (printre care George Copos, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Serban Mihailescu).
Lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, una dintre cerintele impuse Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana, inregistreaza tendinte pozitive, dar nu si rezultate concrete. Aceasta a fost concluzia trasa de comisarul pentru Extindere Olli Rehn si prezentata, la data de 3 aprilie, in fata Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.
"Romania a facut progrese in lupta impotriva coruptiei. Au fost infiintate structuri solide in acest scop si au fost lansate anchete in cazurile de coruptie la nivel inalt. Acest fapt este extrem de important. Pentru ca da un semnal societatii ca, pentru prima data in istoria tarii, nimeni nu este mai presus de lege", a declarat atunci Olli Rehn, precizand ca "acestea sunt inca semnale preliminare, iar tendinta pozitiva trebuie inca confirmata si dovedita".
"Coruptia la nivel inalt trebuie combatuta mult mai ferm. Romania trebuie acum sa isi stabileasca obiective tangibile ale anchetelor, cu rezultate concrete, cum ar fi punerea sub acuzare, condamnari si sentinte definitive", a afirmat comisarul.
Cele "cateva rechizitorii"...
"Semnale" ca lucrurile merg spre bine au fost trase si de seful DNA, Daniel Morar. In conferinta de presa sustinuta la 25 ianuarie a.c., legata prin