Intr-un raport privind stabilitatea financiara mondiala, dat publicitatii de curand, Fondul Monetar International (FMI) atentioneaza ca, desi cresterea economica la scara mondiala va ramane una solida in 2006 si in aniiurmatori, exista o serie de riscuri financiare care se fac tot mai simtite si care cer masuri urgente din partea guvernelor.
"Cresterea ratelor dobanzii (care este legata de inflatie) si schimbarile din ciclul creditului, atat pentru intreprinderi, cat si pentru persoanele fizice" se afla in fruntea ingrijorarilor exprimate de catre membrii FMI. "Riscul este totusi atenuat de faptul ca majoritatea imprumuturilor ipotecare sunt cu o rata fixa si pe termen lung", adauga raportul, citat de cotidianul francez Le Monde.
In plus, potrivit directorului departamentului pietelor de capital, Gerd Häusler, politica de crestere a ratelor dobanzii, dusa de catre bancile centrale, nu poate fi considerata negativa in conditiile in care este dublata de o comunicare suficienta, dupa cum se straduieste sa realizeze Banca Centrala Europeana.
Pericolul in Europa: cresterea creditelor
Un pericol mult mai mare, potrivit lui Gerd Häusler, poate veni insa dinspre tendinta guvernelor sau a organismelor financiare de a incuraja persoanele fizice, care nu dispun de informatie, de a juca pe pietele financiare. "O cultura financiara slaba si o capacitate mare de asumare a riscurilor poate constitui un cocktail exploziv".
Detaliind studiul pe regiuni, FMI avertizeaza ca, in cazul economiilor emergente din Europa, "cresterea rapida a creditelor, cu precadere in Europa de Est, pe fondul expansiunii bancilor straine care se arunca in lupta pentru castigarea unor cote mai bune de piata, reprezinta riscul principal". "Autoritatile au luat masuri precum cresterea rezervelor obligatorii si reguli de prudenta mult mai severe pentru a incetini cre