- Economic - nr. 72 / 13 Aprilie, 2006 Mai intai, o constatare a specialistilor: in plina concurenta cu importurile din UE, fiscalitatea excesiva slabeste industria alimentara autohtona. Aceasta face ca in galantarele magazinelor sa se gaseasca tot mai putine produse romanesti. Iata de ce, producatorii interni continua sa solicite guvernului reducerea TVA la produsele de baza - paine, lapte, ulei si mezeluri. Ei isi bazeaza cererea pe scaderea consumului datorita saracirii populatiei si in 2006. Argumentul forte al acestora este exemplul tarilor din Uniunea Europeana, unde TVA pentru produsele alimentare este zero sau cuprins intre 3 si 5 la suta. Si ce face statul roman ? Continua sa refuze constant aceasta cerere, motivand ca veniturile la buget ar scadea dramatic. Se apreciaza, de exemplu, ca la o cifra de afaceri din industria carnii de pasare de 600 milioane de euro / an, TVA reprezinta 114 milioane de euro; iar la o cifra de afaceri de 6 miliarde de euro / an in industria alimentara, TVA inseamna cel putin 1.140 milioane de euro / an. Cateva exemple concludente Ioan Armenean, presedintele Patronatului Zaharului din Romania, si, totodata, managerul Fabricii de zahar din orasul Ludus a declarat: "Din 2007, pretul zaharului va ajunge, obligatoriu, la 1 euro / kg, ca si in Uniunea Europeana. Cum populatiei ii va fi foarte greu sa plateasca in jur de 36.000 lei pentru un kilogram de zahar, singurul ajutor este scaderea TVA". La randul lor, producatorii de paine se situeaza pe aceeasi pozitie. Aici, motivele sunt doua: atat saracirea populatiei, cat si eliminarea evaziunii fiscale. "Pentru anul 2005, evaziunea fiscala neincasata din TVA in industria painii a fost de 3.700 miliarde lei. Daca statul ar elimina TVA, ar fi eliminata si evaziunea. Iar daca TVA ar fi micsorata sub 9 la suta, producatorii la negru si-ar plati taxele, care ar fi mai mici". Producato