Numarul de calculatoare vandute pe piata romaneasca a crescut cu 39% anul trecut, pana la aproximativ 600.000 de unitati, iar valoarea totala a pietei a avansat cu o treime, la circa 500 milioane de dolari, potrivit unui studiu intocmit de International Data Corporation (IDC).
"Principalul factor determinat care sta la baza cresterii vanzarilor de PC-uri pe piata romaneasca sunt in continuare consumatorii si firmele mici. Chiar si fara cresterea fondurilor guvernamentale pentru achizitionarea de PC-uri, piata romaneasca tot ar fi inregistrat un ritm de crestere sustinut", a apreciat Laurentiu Popescu, Country Manager - IDC Romania.
Calculatoarele personale de birou au ramas principala alegere a cumparatorilor, cu o cota de 80% din totalul unitatilor vandute.
Vanzarile de notebook-uri au crescut de aproximativ doua ori, cota din volumul total ajungand la 15 procente, cu patru puncte procentuale mai mare decat in 2004.
In acelasi timp, serverele de mare capacitate, x86, si-au mentinut ponderea 2% din totalul vanzarilor.
Piata de IT pastreaza un ritm important de crestere in majoritatea segmentelor."Romania pastreaza inca un ritm de crestere intre 15-20% la modul general iar pe unele segmente cresterile sunt si mai spectaculoase cum ar fi notebook-urile si camerele foto digitale," a declarat pentru Wall-Street Catalin Patrasescu, managing partner la compania de consultanta Smartpoint.
Firmele romanesti au ocupat patru din primele cinci locuri
In topul producatorilor, asamblatorii romani de PC-uri au ocupat in 2005 patru din primele cinci pozitii in termeni de volum al livrarilor.
Flamingo a ocupat pozitia fruntasa, urmat de HP, K-Tech, Complet Electro Serv si Romsoft. Impreuna, acesti comercianti au fost responsabili pentru jumatate din PC-urile vandute pe piata romaneasca in 2005.
Cei mai importanti jucatori de pe p