În colecţia de interviuri şi investigaţii, legate de practicile asociate corupţiei mici din Manualul de şpagă, au fost semnalate nenumărate abuzuri la trecerea frontierei. Vinovaţi sînt vameşii şi poliţiştii de frontieră care, de multe ori, inventează paragrafe de legi şi ordonanţe aiuristice pe care, chipurile, le aplică, pentru a-i intimida pe călătorii cu acte în regulă şi a-i determina să le dea şpagă. Exemplul de mai jos, o experienţă trăită de unul dintre colaboratorii Manualului..., ne arată cum se pot evita, "la limită", astfel de situaţii .
"Legislaţia în vigoare prevede condiţiile de ieşire din ţară şi controlul la ieşirea din ţară, dar nu te obligă să dovedeşti ulterior că ai fost în acel moment cu actele în regulă. Teoretic, poţi să bei banii după ce ai trecut frontiera română, asigurarea medicală poţi să o arunci cînd treci din Austria în Ungaria (pentru că în Ungaria nu-ţi trebuie asigurare medicală!), iar invitaţia nu-ţi mai foloseşte la nimic după ce ai intrat în ţara de destinaţie...
Acum doi ani, au încercat să mă şicaneze la Curtici, în tren, la ieşirea din ţară, pe motiv că nu am asigurare medicală făcută în România (era făcută în Germania). Am întrebat care era, de fapt, problema. Poliţistul de frontieră (a nu se confunda cu vameşul!) mi-a spus că legea zice că trebuie făcută la o firmă de asigurare din România. L-am întrebat despre care lege vorbeşte. A bîiguit un număr de ordonanţă. Eu îmi făcusem temele de-acasă şi aveam la mine listată toată legislaţia legată de trecerea frontierei, am scos ordonanţa respectivă, i-am băgat-o sub nas şi i-am zis să-mi arate unde scrie. S-a enervat, a zis că mă dă jos din tren, că aşa sînt ordinele şi a ieşit cu paşaportul meu în mînă. Se tot plimba pe coridor şi aştepta să ies după el şi să-i dau şpaga de cuviinţă.
Mi-am scos o revistă şi am început să citesc. Tipul a venit iar şi mi-a spus