Grigore CUGLER
Apunake si alte fenomene.
Afara-de-unu-singur
Prefata de Florin Manolescu si ilustratii
de Carmen Nistorescu,
Editura Compania, Bucuresti, 2005, 156 p.
Grigore Cugler (1903-1973) este un scriitor putin cunoscut publicului roman, iar cauzele acestui fapt sint multiple si nu imi propun sa le discut acum. Totusi, probabil ca, dintre toate, prima cauza este absenta fizica, de la un moment dat, a lui Cugler din Romania. Apoi, poate chiar felul in care Cugler si-a inteles predispozitia catre scris: nu avem semne ca s-ar fi luat in serios in calitatea sa de scriitor (chiar daca putem presupune, si nu fara motiv, ca aici este vorba de fapt de un program estetic). Nu ma pot abtine sa adaug ca acest dezinteres fata de soarta literara se manifesta intr-adevar, dupa marturiile care ne stau astazi la dispozitie, abia in perioada exilului, cind fronda nepasarii de odinioara se transforma, fata cu nostalgia exilatului, in atonie.
Pentru explicatii mai amanuntite e bine sa acordam credit prefetei semnate de Florin Manolescu la volumul de fata, volum care, din pricinile de mai sus si nu numai, este de salutat. De altfel, Florin Manolescu s-a ocupat pe larg de istoria exilului literar in foarte solida si documentata sa Enciclopedie a exilului literar romanesc, 1945-1989 (Compania, 2003).
Diplomat la Berna, Oslo si Stockholm, desenator, muzician pasionat (pianist si violonist), traitor de la o vreme in Perú, la Lima (unde a facut pe agentul de asigurari), Grigore Cugler s-a ocupat, printre altele, si cu scrisul. in tineretea lor, textele sale au avut admiratori onoranti: Al. Paleologu, Traian Lalescu, D.A. Lazarescu si, desigur, Faust Bradescu, notoriul proprietar interbelic al firmei de vopsit racitoare electrice.
inainte de 1947 (anul plecarii sale definitive din tara), Grigore Cugler a dat la iveala