Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) nu poate continua procedura de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) si de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Rosia Montana, deoarece societatea canadiana Gabriel Resources nu a depus la minister documentatiile complete in vederea obtinerii acestora, se arata intr-un comunicat al MMGA.
De altfel, incepand cu luna iunie 2005, ministerul nu a mai parcurs nici o etapa in ce priveste procedura de evaluare si de emitere a acordului de mediu pentru proiectul de exploatare miniera, pentru ca societatea nu poseda un certificat de urbanism valabil.
Ca urmare, societatea canadiana a fost instiintata ca este necesara obtinerea si depunerea la ministerul de resort a actului solicitat, avand in vedere ca certificatul de urbanism a fost suspendat de instanta si apoi a expirat, se mai spune in comunicat.
Potrivit lui Eugen David, presedintele Asociatiei Aurarilor "Alburnus Maior", care apara interesele localnicilor afectati de proiectul minier, "decizia neasteptata a ministrului Mediului a fost luata (marti - n.r.) in prezenta comisarului european pentru Mediu, Stavros Dimas, dupa ce ONG-urile au intrebat de mai multe ori de ce se refuza punerea in aplicare a deciziei instantei, care a suspendat, in vara trecuta, certificatul de urbanism si certificatul de descarcare de sarcina arheologica, acte obligatorii pentru demararea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului".
"Aceasta", mai spune David, "este o reflectare interesanta a incompatibilitatii proiectului minier din Rosia Montana cu legislatia de mediu europeana".
Proiectul nu a fost suspendat
In replica, societatea canadiana Gabriel Resources afirma ca "Proiectul Rosia Montana nu a fost suspendat, asa cum se poate vedea foarte clar din pozitia Ministerului Mediului", iar John Aston, vicepresedinte al