Cinci mari banci europene au anuntat ieri achizitionarea a 10% din capitalul Bursei pan-europene Euronext. Cei cinci actori bancari - BNP Paribas, Credit Agricole, Dexia, Societe Generale si Caisse des Depots - urmaresc prin aceasta miscare sa asigure rezistenta Euronext in fata oricarei tentative de preluare (continentala sau americana), sa garanteze stabilitatea preturilor de operare si succesul preluarilor.
La numai o zi dupa ce Bursa americana Nasdaq si-a anuntat decizia de a achizitiona 15% din actiunile Bursei londoneze, London Stock Exchange (LSE) - curtata de institutiile financiare din intreaga lume -, pentru 487 milioane de dolari, cei mai importanti utilizatori ai Euronext si-au anuntat cresterea participatiei la 10%.
Ca si Nasdaq, si Euronext are propria sa strategie, respectiv o strategie de cucerire.
''Acesti actionari au decis sa se consulte cu regularitate pentru a adopta pozitii comune fata de evolutia strategica a Euronext'', se arata in comunicatul laconic al actionarilor, citat de cotidianul La Tribune.
Acest pact a intervenit la mai putin de o saptamana de la structurarea unui alt ''bloc'' de actionari, reprezentat de 15 mari societati europene, ramase anonime pana la ora actuala, si care au preluat in jur de 5% din capitalul Euronext. Prin aceste achizitii aproximativ 15% din Euronext intra sub o inalta protectie.
Strategia fondurilor de investitii care au intrat in aceasta competitie este relativ simpla: ele vor face presiuni asupra Euronext pentru a fuziona cu concurentul german Deutsche Borse, dupa ce vor fi spulberat mai inainte orice perspectiva de apropiere de LSE.
In conditiile in care LSE va intra insa treptat-treptat in stapanirea Nasdaq ramane de vazut totusi ce strategie va mai aborda Euronext, pentru care fuziunea cu Bursa germana nu ar trebui sa fie decat un pas intermediar si nu sfarsitul drumulu