Desi sunt membri ai Uniunii Europene, ungurii resimt deja semnele unei crize, sustine analistul economic al BBC, Jan Repa. Ele au devenit mai evidente in ultimele saptamani, pe fondul indarjitei lupte electorale dintre conservatorii din opozitie, Fidesz, si socialistii la putere. Este prima batalie electorala ce are loc in Ungaria de la integrarea sa in UE, iar bilantul expus cu acest prilej arata - in opinia comentatorului - ca, in Ungaria, lucrurile au evoluat oarecum diferit in comparatie cu alti vecini cu acelasi statut. Atunci cand regimul comunist a fost inlaturat, in 1990, Ungaria a beneficiat de anumite avantaje. Ea dispunea de o echipa de economisti pregatiti in Occident, care stiau deja cum trebuie sa functioneze bancile si alte elemente financiare in economia de piata. Nu lipsite de importanta, reaminteste BBC, au fost istoricele legaturi ale Ungariei cu tarile vorbitoare de germana, sursa imediata de investitii si suport diplomatic. Toate guvernele ce au urmat dupa 1990 s-au simtit obligate sa raspunda asteptarilor opiniei publice in plan economic si social.
Nici aceasta ultima campanie electorala nu a fost diferita de celelalte, atat socialistii cat si Fidesz facand promisiunile binecunoscute: mai multe locuri de munca, reducerea cheltuielilor si reducerea deficitului bugetar, actualmente de 6 la suta din PIB, si cu perspectiva de a atinge in curand 8 la suta, mult peste limita de 3 la suta stabilita de UE.
Experti straini au sugerat ca Ungaria nu va fi pregatita sa adopte moneda euro inainte de 2014, desi socialistii au promis anul 2010. In timp ce ritmul de crestere economica anuala a Ungariei este de 4-5 la suta, la fel ca al Poloniei, Cehia atinge 6-7 la suta. Si finantele se gasesc intr-o situatie mai proasta decat in oricare alta tara din Europa Centrala, constata analistul BBC. Nici sistemul fiscal ungar nu este intr-atat de stimulat