Programul "Fermierul" al Ministerului Agriculturii incepe sa se transforme intr-un fiasco. Sumele foarte mari destinate acestui program - nu mai putin de 7.000 de miliarde de lei pentru cofinantarea cu dobanda subventionata a proiectelor SAPARD - nu au avut darul sa atraga nici fermierii, nici bancile creditoare.
O parte din suma a fost re-directionata ca sa acopere subventiile la combustibili. Purtatorul de cuvant al ministerului, Adrian Tibu, recunoaste ca asteptarile oficialilor ministeriali erau mai mari de la acest program.
Dupa ce la prima licitatie pentru adjudecarea sumelor din program au fost alocate mult sub un sfert din fondurile destinate programului, la a doua licitatie, de marti, a fost prezentata o singura oferta bancara, cea a Bancii Comerciale Romane.
In aceste conditii, concursul s-a amanat pentru 26 aprilie, cand oficialii ministerului spera sa poata cesiona macar o felie importanta din bani.
Potrivit Legii achizitiilor publice, la a doua infatisare a licitatiei oficialii ministeriali vor putea aloca banii chiar si daca va fi prezentata o singura oferta, prin negociere directa cu o singura sursa.
Purtatorul de cuvant al ministerului, Adrian Tibu, recunoaste ca asteptarile oficialilor ministeriali erau mai mari de la acest program. "Noi speram sa dam toti banii de prima data, dar bancile au luat doar atat cat au crezut ca pot gestiona", a declarat Tibu.
"Bancile vor expertiza", a explicat purtatorul de cuvant al ministerului, fara sa poata explica de ce doua dintre bancile interesate, care au primit bani in prima transa, CEC si Banca Comerciala Carpatica, nu au depus oferte in a doua etapa a licitatiei.
Directorul de comunicare al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Mariana Pantea, nu