Piata petroliera a trecut ieri prin a treia zi de agitatie, preturile sortimentelor de titei osciland in jurul valorii de 70 de dolari barilul.
Astfel, la Londra, pretul sortimentului Brent cu livrarea in iunie a ajuns la 69,49 de dolari barilul, dupa ce a incheiat ziua de miercuri cu recordul de 69,86 de dolari barilul. La New York, sortimentul Light, cu livrarea in mai, a fost tranzactionat la 68,15 dolari barilul, dupa ce miercuri se apropiase si el de 70 de dolari, fiind cotat la 68,62 dolari. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt, potrivit specialistilor din domeniu, instabilitatile geopolitice (care afecteaza relatiile cu Nigeria, Iran si Irak), insuficienta de carburant din Statele Unite si cererea foarte mare de pe piata asiatica, in special din China. Capacitatile diferite de rafinaj risca sa determine in aceste conditii disparitati foarte mari ale preturilor la carburanti la nivel global.
Fondurile de investitii prefera metalele
In ciuda avansului important din aceste zile inregsitrat de petrol, fondurile de investitii se orienteaza spre contractele futures cu metale datorita cresterii semnificative a preturilor aurului si cuprului, a declarat pentru Reuters Paul Mulvaney, directorul de investitii al fondului Mulvaney Capital Management. Pretul petrolului a inregistrat un avans semnificativ pana in august 2005, dar nu a mai avut cresteri importante in ultimele luni, in vreme ce cotatiile metalelor au continuat sa avanseze.
Piata petroliera a trecut ieri prin a treia zi de agitatie, preturile sortimentelor de titei osciland in jurul valorii de 70 de dolari barilul.
Astfel, la Londra, pretul sortimentului Brent cu livrarea in iunie a ajuns la 69,49 de dolari barilul, dupa ce a incheiat ziua de miercuri cu recordul de 69,86 de dolari barilul. La New York, sortimentul Light, cu livrarea in mai, a fost tranzactio