Existenta caselor paralele de asigurari de sanatate creeaza nu numai controverse la virf in sistemul asigurarilor de sanatate, dar si discriminari in rindul populatiei platitoare de taxe pentru sanatate.
In timp ce fondurile alocate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru medicamentele gratuite si compensate s-au epuizat, luna aceasta, in primele trei zile, farmaciile aflate in relatiile contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (AOPSNAJ) elibereaza fara probleme medicamentele necesare asiguratilor sai. Ieri, patru din cele cinci farmacii care elibereaza gratuitati pentru asiguratii AOPSNAJ ne-au confirmat ca nu au probleme cu fondurile alocate pentru gratuitati sau compensate si ca, de obicei, exista medicamente pe intreaga luna pentru asiguratii Casei de Asigurari a Armatei. Despre aceasta discriminare intre cele doua case de asigurari de sanatate si, respectiv, intre bolnavii care au stringente nevoi de medicamentele gratuite sau compensate, farmacistii ne-au spus ca, o explicatie ar putea fi numarul mai mic al asiguratilor inscrisi la Casa de Asigurari a Armatei. In plus, existind siguranta unui fond de medicamente pe durata intregii luni, asiguratii AOPSNAJ nu se ingramadesc niciodata sa-si ridice medicamentele in primele zile ale lunii si nici nu se calca in picioare in farmacii.
Desi ministrul Sanatatii a promis ca in cursul acestui an va reglementa aceasta situatie paradoxala, pina in prezent nu s-a intimplat nimic bun in eliminarea discriminarii dintre bolnavi. In Romania exista in continuare o categorie de bolnavi favorizati, care se pot numi fericiti, pentru ca, luna de luna, beneficiaza de drepturile de asigurati ai AOPSNAJ si restul populatiei, majoritatea umilita de fondurile alocate pentru medicamente Casei Nationale de Asigurari de Sanata