ZIUA de Cluj: Domnule profesor, felicitari pentru noua functie. Cum e viata la Bucuresti... V-ati obisnuit?
Ionel Haiduc: Eu sunt un ardelean tipic si imi trebuie un timp pentru obisnuinta, dar nu am probleme. Au trecut doar zece zile de la vot, de cand am fost ales. Practic, predarea – primirea se va face in 20 aprilie, am inteles, printr-o festivitate. Trebuie sa recunosc ca, pentru mine, e o schimbare mare. Va trebui sa ma mut la Bucuresti, pentru a face fata functiei.
Voi calatori mai mult cu trenul si voi lipsi de acasa mai mult. Dar mi-am asumat acest lucru cand am candidat. Nu am vrut, am tot refuzat, dar lumea academica a insistat. Si, in cele din urma, am acceptat.
ZIUA de Cluj: I se reproseaza Academiei ca este o institutie invechita si depasita, desi e o institutie prestigioasa...Cum veti sterge acest "praf" de pe imaginea ei?
I.H.: Toate academiile din lume sunt un pic conservatoare, si majoritatea are o varsta a membrilor inaintata. Cam la fel stau lucrurile si la noi, media celor… sa le zicem mai tineri e pe la 50 de ani. Oricum, ca sa intri in Academie trebuie sa ai o opera solida.
Eu, de exemplu, am intrat in Academie ca si membru corespondent in 1990 si membru plin in 199 Voi demara un proces de intinerire, evident, dar cu grija si cu respectarea legislatiei si criteriilor de acces. Acum sunt in stadiul luarii pulsului Academiei, voi schita un plan si il voi pune in practica, asa, ardeleneste...
E importanta opera stiintifica, dar si valoarea umana a celui care accede in Academie. E mult prestigiu in joc.
ZIUA de Cluj: Domnule presedinte, stiti ca Academia detine una din cele mai importante averi patrimoniale. Cum veti mentine si, mai ales, spori aceasta avere?