Ai zice ca maruntisul este facut doar pentru cersetori, cutii ale milei si oameni fara perspective. Daca ii dai cuiva marunt trebuie sa-i ceri si scuze. I-am platit cursa unui taximetrist in monede si, desi i-am lasat un bacsis compensatoriu, tot m-a sanctionat cu un profund jignit: bai, nene!!!
Pentru cei care nu au doi de-un leu, dar se simt oameni pentru ca au un lant de aur de furat la gat, banii mici nu sunt bani. Probabil ca parerea buna a fiecaruia despre el insusi face masele largi sa simta ca merita numai hartii de 5 milioane, asa, doar pentru ca exista. Raiul e un loc plin de automate in care bagi un euro si primesti o hartie de 500.
De aceea, e la fel de lipsit de sens si de bun-gust sa dai sau sa astepti sa primesti restul. Dar nici macar bacsisul nu schimba situatia in bine, cu toate ca nu e cazul sa lasi o atentie chiar si la hipermarket. Dar lasi, pentru ca maruntul e ceva care nu conteaza, iar tu te descalifici daca iti zangane metalul prin buzunare.
Partea care face lucrurile si mai interesante este ca oamenii nu devin mult mai amabili si mai dispusi sa te ajute in schimbul banilor. Devin doar mai atenti la tine si mult mai curiosi sa afle cati bani ai de fapt.
Daca lasi un bacsis generos e mult mai probabil sa obtii o reactie de genul: iote-l si pa bou’ asta ce de bani are, ia sa-l ardem ca o face pa smecherul cu noi, fraieru’ dreacu’! Si e si normal, judecand dupa mirosurile si ochelarii de firma de prin tramvaie si autobuze.
Dar daca iei un troleibuz care te trece granita o sa observi imediat oameni extrem de dispusi sa-ti dea restul. Chelnerii, dar si clientii, au buzunarele pline de marunt si schimba monede intre ei cu zambetul pe buze. Indiferent de starea sociala, oamenii respecta chiar si banutii, poate pentru ca stiu ca muncesc si pentru ei, nu numai pentru hartii.
O sa s