Costurile imense pe care maternitatile sunt nevoite sa le suporte in cazul bebelusilor abandonati trebuie sa intre urgent in atentia autoritatilor sanitare si nu numai.
''Unele mame, de regula de etnie rroma, studente, somere, fara domiciliu, la scurt timp dupa nastere, fug din spital, abandoneaza bebelusii, iar acestia raman in custodia maternitatilor. Din cauza ca nu se cunosc parintii, respectivului nou-nascut nu i se elibereaza certificat de nastere si, implicit, nu primeste Cod Numeric Personal (CNP)'', explica Bogdan Jansen, directorul general al Spitalului ''Caritas''. Dar, de ce este important CNP-ul pentru maternitati? ''Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) face decontari numai pentru pacientii care au CNP. Aceasta inseamna ca bebelusii abandonati primesc luni la rand, in maternitati, asistenta medicala, hrana, si o serie intreaga de servicii pe cheltuiala maternitatilor. CNAS nu deconteaza aceste cheltuieli din cauza ca acesti micuti nu sunt recunoscuti ca beneficiari de servicii decontabile'', spune Jansen. Pe de alta parte, Legea 272/2004 garanteaza gratuitatea asistentei medicale pentru copiii pana la 18 ani, identificand drept surse de finantare Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetul de stat. Jansen, insa, atrage atentia asupra faptului ca ''in practica am constatat ca pentru decontarea serviciilor medicale, inclusiv pentru copii, este obligatorie detinerea CNP-ului''.
In 2005, au fost abandonati in maternitati 4.500 de bebelusi
La nivelul intregii tari, in anul 2004 au fost abandonati in maternitati 5.200 de nou-nascuti, iar in anul 2005 - 4.500 de bebelusi. Costurile pe care trebuie sa le suporte maternitatile in cazul micutilor cu ''mame fugare'' sunt de ordinul miliardelor de lei vechi. ''Spre exemplu, anul trecut, unitatea noastra spitaliceasca a cheltuit cu acesti copii un miliard