solicitat celor 42 de comisii judeţene de fond funciar, precum şi celor şase comisii ale sectoarelor Bucureştiului o statistică cu privire la stadiul retrocedării terenurilor către proprietarii de drept. Cererile au fost trimise în format electronic. Din cauză că nu aveau pagină de internet funcţională, aceste cereri nu au fost trimise la şase dintre prefecturi (Cluj, Covasna, Galaţi, Gorj, Mureş şi Vâlcea).
La aceste cereri s-au primit numai 18 răspunsuri, din 14 judeţe şi trei sectoare ale Capitalei. Conform CPP, o stare de lucruri complet nesatisfăcătoare după aproape şapte luni de "implementare"a legii privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Din informaţiile primite rezultă că, în cele 14 judeţe şi trei sectoare ale Bucureştiului care au răspuns, au fost înregistrate 239.358 de cereri, din care, până la data de 12 februarie 2006, au fost soluţionate favorabil numai 3.524 de cereri, reprezentând numai 1,5% din total.
Acuzaţii la adresa guvernului
CPP consideră că există obstacole în vederea restituirii terenurilor din cauza deficienţelor legislaţiei, dar şi a lipsei de voinţă a guvernului. Comitetul consideră nelegal modul în care guvernul, prin prefecturi, intervine în "aplicarea" legilor funciare. "Prefecţii au dat dispoziţii scrise Comisiilor locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor ca în soluţionarea cererilor făcute de proprietari să nu fie luate în considerare actele de proprietate dinainte de anul 1948", au precizat reprezentanţii asociaţiei pentru Adevărul. Un astfel de ordin există la Prefectura Judeţului Mehedinţi, cu numărul 10.590/2005. "Acest fapt este în mod evident abuziv şi contrar legii, în niciuna dintre reglementările legale în materie neexistând vreo asemenea limitare în timp a actelor probând dreptul de proprietate", consideră CPP.
Judeţ Cereri Depuse