Societatea civila a aratat ieri, in cadrul unei dezbateri cu initiatorii, care ar fi principalele hibe ale Legii lustratiei, asa cum a iesit din Senat.
"Aceasta reprezinta victoria Securitatii asupra nomenclaturii". Afirmatia ii apartine lui Gabriel Andreescu (APADOR-CH) si se refera la prevederea conform careia accesul la demnitati va fi interzis pentru ofiterii fostei Securitati numai daca acestia vor fi dovediti ca au facut politie politica.
"Acest aparat de represiune, Securitatea, este tratat mai bine decat activistii de partid. Este uluitor cum s-a rasturnat logica fireasca in indicarea marilor responsabili pentru represiunea comunista", a comentat Andreescu.
Pericol la CEDO
Diana Calinescu (APADOR-CH) a subliniat ca interdictia de a candida timp de zece ani, aplicata la 16 ani de la Revolutie, ar insemna sanctionarea unor persoane pana la 26 de ani de la incetarea calitatii de nomenclaturist. Or, sentintele date de CEDO in cazul altor state arata ca aceasta perioada ar putea fi considerata prea mare.
Deputatul PNL Cristian Boureanu a cerut eliminarea din lege a articolelor care-i vizeaza direct pe Traian Basescu si Theodor Stolojan, respectiv cele care se refera la sefii de misiuni comerciale si de operatiuni valutare speciale. Boureanu a precizat ca acestea sunt "functii cu caracter tehnic".
Prezent la Timisoara, la o dezbatere despre lustratie, presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a comentat situatia ministrului de externe Mihai-Razvan Ungureanu, vizat de legea lustratiei pentru ca la varsta de 16 ani a fost sef in cadrul UTC: "Cand ajungi intr-o functie politica se presupune ca te-au dus acolo in cunostinta de cauza. Indiferent de varsta, fiecare trebuie sa-si asume ce a fost. Ca asa au fost tineri care n-au intrat in UTC. Tot asa cum au fost colegi ai nostri care au intrat de la 16-17 an