- Senatul a aprobat propunerea privind aplicarea cotei de 9% pentru Taxa pe Valoarea Adaugata la alimentele de baza. O prima reactie a venit chiar din partea premierului Calin Popescu Tariceanu, care considera ca o eventuala diminuare a TVA la produsele alimentare de baza ar da peste cap strategia fiscala a Guvernului.
- Chiar daca este de acord cu faptul ca aplicarea unui TVA diferentiat este o solutie practicata in majoritatea tarilor europene, Florian Citu, economist sef al ING, considera ca momentul ales pentru luarea acestei decizii este nepotrivit.
- Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, apreciaza ca aplicarea acestei masuri va aduce in prima faza o reducere a preturilor la produsele de baza cu circa 8-9 la suta si intr-o a doua etapa cu circa 12 la suta, ceea ce ar fi numai in beneficiul consumatorilor.
Senatul a aprobat joi propunerea privind aplicarea cotei de 9% pentru Taxa pe Valoarea Adaugata la alimentele de baza. O prima reactie a venit chiar din partea premierului Calin Popescu Tariceanu, care considera ca o eventuala diminuare a TVA la produsele alimentare de baza ar da peste cap strategia fiscala a Guvernului. Calculele ministrului Finantelor arata ca reducerea la 9% a TVA la alimente ar provoca o scadere a deficitelor bugetare de aproape 0,8% din PIB, considera Tariceanu. Vicepremierul George Copos este mai optimist, considerand ca nu este cazul sa ne facem griji pentru impunerile FMI privind majorarea veniturilor bugetare. In discordanta cu opiniile majoritatii producatorilor, o parte a analistilor economici sunt rezervati in ceea ce priveste eficienta si efectele deciziei Senatului.
Momentul ales este nepotrivit, o astfel de decizie putand afecta serios echibrul fiscal, si asa destul de instabil.
Echilibrul fiscal, in pericol
Chiar daca este de acord cu faptul ca