Parul constituie cea mai frumoasa podoaba a ciinelui, dar produce cele mai mari probleme pentru proprietar. Curatenia corporala se face zilnic si ori de cite ori este nevoie, in special dupa fiecare plimbare, cind este necesara o curatire a labelor si anume: cind este vreme frumoasa se practica o simpla stergere, iar cind este o zi urita (noroi) se spala. Ciinele trebuie obisnuit ca, mereu cind vine de la plimbare, sa mearga direct pe cirpa pentru sters sau spalat.
Zilnic ciinele va fi pieptanat si periat timp de 5-10 min. Periatul se face pe tot corpul, pentru a scoate murdaria din par, dindu-se cu mina in raspar, iar cu peria in directia lui. Un par scurt necesita o perie obisnuita, un par lung, o perie speciala cu fibre lungi, iar un par aspru o perie foarte aspra. Un par lung, neingrijit, zilnic se incurca cu parul mort si formeaza valuri ce se desfac greu.
In timpul periatului nu se bruscheaza animalul, nu se atinge in locurile dureroase, ba chir putem sa-l recompensam daca sta cuminte. Periatul incepe de la cap spre abdomen, crupa si apoi picioarele.
Pentru ciinii cu par scurt se recomanda o data pe saptamina ungerea parului cu lanolina sau ulei de parafina care se pune in palma si dupa o usoara frecare se maseaza pielea. Masajul favorizeaza ajungerea grasimii pe piele, apoi se sterge parul cu un prosop aspru. Aceasta ungere se face dupa ce am periat si pieptanat ciinele.
O data la 2 luni se recomanda controlul unghiilor, iar in caz ca sint prea lungi se scurteaza cu o atentie deosebita pentru unghia de la degetul rudimentar.
Pentru ciinii de apartament, baia este absolut necesara. Ea are efecte benefice cind nu se abuzeaza de ea (baile prea frecvente duc la o puternica degresare a parului si pielii urmata de favorizarea murdaririi blanii si scaderea rezistentei la boli).
Baia se face maximum o d