Licitarea plajelor va diminua fluxul de turisti din urmatorii ani, litoralul romanesc pierzandu-si totodata si valoarea patrimoniala. La aceasta concluzie a ajuns Gheorghe Fodoreanu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, care protesteza fata de impartirea plajelor. "Plajele si apa marii sunt bogatiile natiei. De exemplu, Mamaia este patrimoniu national. Nu poate fi un lucru pozitiv cand vine un particular si va face ce vrea cu plaja pe care o cumpara", ne-a spus presedintele ANAT. El sustine ca, in acest sistem, plaja nu poate sa aiba un vector de progres de calitate pe termen mediu. "Lucrurile se vor strica; nu vor merge".
Pentru fiecare roman - 0,01 metri patrati de plaja
"Mare atentie! Dorinta de a face comert cu plajele se poate intoarce "bumerang" impotriva proprietarilor de hoteluri de pe Litoral!", se arata intr-un comunicat al patronatului. Fodoreanu este de parere ca hotelierii vor avea mult de suferit in urma impartirii plajelor. "Fiecare hotel de pe litoral are dreptul la plaja. Iar turistul vine la mare sa stea la hotel si sa aiba parte de plaja. Acest lucru nu se va mai intampla daca particularii vor restrictiona cum vor ei accesul pe nisip", a adaugat reprezentantul ANAT. Mai mult de atat, acesta crede ca volumul turistilor pe litoralul romanesc se va micsora. "In sezon, in Mamaia, de exemplu, gasim zilnic circa 200.000 de turisti. Unde vor incapea acestia daca un particular da in folosinta publica doar o parte de plaja?", puncteaza Gheorghe Fodoreanu. Conform unui calcul al acestuia, pentru fiecare roman revin 0,01 metri patrati de plaja. "Vom ajunge sa facem plaja in picioare", a incheiat presedintele ANAT.
Pana acum, 350 de caiete de sarcini, 83 oferte
Reamintim ca Directia Apelor Romane Dobrogea Litoral - Constanta a scos la licitatie publica 33 de sectoare de plaja de pe litora