Romania detine locul I in randul statelor care nu au aderat inca la Uniunea Europeana, dar au rezolvat si realizat schimburi importante de informatii privind extradarile. Optzeci de cetateni romani, condamnati pentru infractiuni savarsite pe teritoriul tarii noastre, au fost adusi din strainatate, in primul trimestru al acestui an, pentru a-si ispasi pedeapsa. Faptele pentru care s-a cerut aducerea in tara a celor vinovati au fost: furt calificat - 33, inselaciune - 10, talharie - 4, vatamare corporala grava - 6, lovituri cauzatoare de moarte - 2, proxenetism - 3 etc. La cei 80 romani deja extradati, se mai adauga alte 38 persoane care, in baza informarilor transmise de catre autoritatile romane, au fost localizate si arestate peste granite.
In total, numarul celor care urmeaza sa ajunga in tara pentru a fi incarcerati se ridica la 118, cu 50% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Eficienta schimbului de informatii si a cooperarii, derulate intre lucratorii Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala (CCPI) si autoritatile straine s-a concretizat intr-o crestere semnificativa a numarului cererilor de asistenta. Politistii din strainatate au solicitat, in special, identificarea unor persoane suspecte de comiterea unor infractiuni. Astfel, de la inceputul anului si pana in prezent, oamenii legii au avut de verificat 1.481 de cereri fata de 1.010 cate s-au inregistrat anul trecut.
Din cele 1.481 cereri de asistenta primite, ponderea o detin solicitarile provenite de la structurile interne - 543, cele primite de la atasatii romani de afaceri interne - 463, iar prin canalul Europol - 344 cereri de asistenta.
Romania detine locul I in randul statelor care nu au aderat inca la Uniunea Europeana, dar au rezolvat si realizat schimburi importante de informatii privind extradarile. Optzeci de cetateni romani, condamnati pentru infractiun