Oferta imobiliara este destul de scazuta in Bucuresti fata de restul tarii, fata de cerere. Insa, odata cu cresterea salariilor clasei de mijloc si a numarului de constructii noi, piata creditului ipotecar poate exploda, spun analistii.
Potrivit estimarilor, gradul de indatorare al romanilor, acum la un nivel de 8% din PIB, este asteptat sa creasca, urmand tendintele inregistrate in prezent de pietele Noii Europe, adica ale statelor integrate in ultimul val din Europa Centrala si de Est.
In Ungaria, gradul de indatorare este de 23% din PIB, in Cehia, de 17%, in Polonia, de 15%, iar in Tarile Baltice a depasit deja 30%, cresterea creditarii datorandu-se expansiunii imprumutului ipotecar si imobiliar.
Vedeta pietei creditului din urmatorii ani va fi imprumutul imobiliar si ipotecar, sustin analistii UniCredit, dar si expertii firmei de consultanta TASC, care va deschide, peste doua saptamani, o reprezentanta in Romania. Piata a ajuns la 2,8% din PIB sau 2,2 miliarde euro, din care 1,8% din PIB, sau 1,44 miliarde euro, il reprezinta segmentul rezidential, sustin experti ai Domenia Credit.
Cai de urmat
In zona creditului ipotecar vor aparea noi nise de piata pentru banci, iar cei care le vor urma vor fi castigatorii luptei concurentiale. Oferta tot mai variata este benefica si pentru clienti, solicitantii de credite urmand a fi martorii unor scaderi ale costurilor imprumutului ipotecar si, in general, ale creditelor cu scadente medii si lungi.
Coroborat cu o crestere a salariilor paturii medii, care isi permite astfel de credite, precum si cu aparitia primelor banci exclusiv ipotecare, piata poate trece, peste doi-trei ani, printr-o perioada de expansiune fara precedent.
„Bancile mici si mijlocii trebuie sa aleaga intre a fi sugrumate de competitia cu bancile mari, care se bucura de reputatie si